Importanța integrării dimensiunii de gen în documentele de politici strategice anticorupție, planificarea sensibilă la dimensiunea de gen și realizarea activităților transformative din perspectiva de gen au fost subiectele abordate în cadrul sesiunii informative, organizate în colaborare cu Centrul Național Anticorupție, de Proiectul „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova ” cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Reprezentanți ai mai multor instituții publice, ai societății civile și ai sectoarelor economice sau de afaceri și-au fortificat cunoștințele și abilitățile profesionale în înțelegerea problemelor de gen și corelația acestora cu corupția, importanța integrării dimensiunii de gen în documentele de politici și în măsurile anticorupție a activităților sensibile la gen, care răspund nevoilor de gen.
Prezentă la eveniment, șefa Direcției generale prevenirea corupției a CNA, Lidia Chireoglo, a menționat importanța evenimentului și a subliniat rolul esențial al acestuia în susținerea colaborării pentru implementarea Programului național de integritate și anticorupție pentru anii 2024-2028, care reprezintă un cadru strategic fundamental în lupta împotriva corupției. ”Această întâlnire vine să impulsioneze dialogul și cooperarea între toți actorii responsabili de implementarea documentului strategic, contribuind astfel la succesul său”, a declarat Chireoglo.
În cadrul sesiunii, expertul internațional pe anticorupție și egalitate de gen, Boris Divjak, și experta națională în politici publice și pe egalitate de gen, Mariana Buruiană, au prezentat participanților studii de caz privind bunele practici de integrare a dimensiunii de gen la nivel mondial, precum și condiționalitatea UE în combaterea corupției, legată de integrarea dimensiunii de gen. De asemenea, au fost abordate și discutate interdependența între egalitatea de gen și corupție și cum afectează corupția diferențele de gen în Republica Moldova.
Participanții la eveniment au subliniat importanța integrării dimensiunii de gen în politicile publice din toate domeniile de intervenție din sectorul public, dar și cel privat, iar evenimentul a fost important pentru îmbunătățirea practicii în acest domeniu.
Proiectul GIZ „Consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, având drept obiectiv principal de a contribui la prevenirea și lupta împotriva corupției în Republica Moldova.