CNA a desfășurat mai multe ședințe de formare, destinate funcționarilor publici și liceenilor, în UTA Găgăuzia
18.12.2019 1173 Accesări  

Activitățile au fost organizate la solicitarea comitetului executiv al UTA Găgăuzia, cu prilejul evenimentelor marcate în prima decadă a lunii decembrie - Ziua Internațională Anticorupție și Ziua Drepturilor Omului.

Instruirea funcționarilor publici a fost organizată pentru asigurarea executării Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020, la care au participat funcționari publici de conducere, responsabili de implementarea mecanismelor de asigurare a integrității instituționale la nivelul entității publice.

Instruirea a avut scopul de a consolida cunoştinţele, a dezvolta abilităţile necesare pentru exercitarea eficientă a funcţiei publice şi a promova standardele de integritate, precum și a susţine şi facilita eforturile la implementarea şi realizarea politicilor anticorupţie, la nivelul entităţilor publice şi a eficientiza comunicarea actorilor din domeniul anticorupţie: autorităţi anticorupţie şi entităţi publice raportoare.  

Subiectele abordate s-au axat pe mecanismele de fortificare a integrităţii profesionale şi instituţionale, responsabilităţile privind implementarea şi realizarea politicilor de integritate şi anticorupţie, controlul intern şi extern al integrităţii instituţionale, modalităţi de sesizare a actelor de corupţie, protecţia avertizorilor de integritate etc.

Alte două instruiri au fost destinate liceenilor de la liceul  „Nicolae Tretiacov" și liceul român Mihai Eminescu din or. Comrat. Acestea au fost organizate cu suportul Direcției generale învățâmânt a UTA Găgăuzia.

Evenimentul a avut scopul de a crește nivelul de cultură juridică a liceenilor, de a promova spiritul activ al tinerilor în domeniul prevenirii corupției și respectării Legii.

Accentele primordiale în cadrul instruirii s-au referit la integritatea elevului și integritatea profesională, cum afectează corupția drepturile fiecăruia, răspunderea juridică individuală la care sunt pasibili, precum şi responsabilitatea civică pe care a avem toţi membrii societăţii în diminuarea fenomenului corupţiei.

De asemenea, liceenilor le-a fost prezentat Ghidul "Legea pe înțelesul elevilor," elaborat în cadrul proiectului "Educație juridică - Cultivarea respectului pentru lege în rândul tinerei generații," de către Centrul de Inovare și Politici din Moldova, proiect, la care reprezentanții Direcției educație anticorupție a CNA participă în calitate de formatori. Ghidul practic de educație juridică pentru învățământul preuniversitar a fost transmis în cateva exemplare pentru bibliotecele liceelor.

Licenilor le-au fost repartizate materiale informative Corupția pe întelesul copiilor, stichere, reflectorizante, rechezite de birotică - cu slogane anticorupție, elaborate în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității durabile în Republica Moldova", implementat de către PNUD Moldova în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție, cu suportul financiar al Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.

Centrul va desfăşura şi în continuare activităţi de sensibilizare destinate tinerilor pentru a contribui la promovarea standardelor de integritate, spiritului civic pro-activ și a respectului față de Lege și susține inițiativele societății civile în educarea tinerii generații.

 

 

 

 

Copyright © 2025 Centrul Național Anticorupție