Directorul CNA, la Conferința Internațională în domeniul recuperării bunurilor infracționale: Obiectivul nostru comun este înfăptuirea justiției și restabilirea echității
20.10.2022 10870 Accesări  

Consolidarea relațiilor moldo-franceze în vederea îmbunătățirii procesului de urmărire și recuperare a bunurilor infracționale a constituit subiectul de bază, abordat în cadrul primei ediții a Conferinței bilaterale Moldova-Franța privind recuperarea bunurilor infracționale, care a avut loc astăzi, la Chișinău. Evenimentul s-a desfășurat sub egida Centrului Național Anticorupție și a reunit autorități de drept din Republica Moldova și din Franța. 

În luarea sa de cuvânt, directorul CNA, Iulian Rusu a subliniat că unul din obiectivele comune în relația Moldova-Franța este înfăptuirea justiției și restabilirea echității prin acordarea sprijinului reciproc în vederea recuperării bunurilor dobândite ilicit. ”Pentru atingerea acestui obiectiv, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție conlucrează strâns cu omologii francezi. Această cooperare este una de succes, materializându-se în rezultate concrete, de o importanță incontestabilă și anume: aplicarea de sechestre pe teritoriul Republicii Franceze în valoare de circa 76 de milioane de lei sau circa 4 milioane de euro, aplicarea sechestrelor pe bunuri valoroase în cazuri de rezonanță, schimburi de experiență cu instituțiile franceze relevante, precum și alte succese remarcabile”, a punctat directorul CNA. 

Prezentă la eveniment, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a menționat că această conferință bilaterală a fost asteptată la Chișinău și va servi ca un  bun început pentru stabilirea unei agende similare și cu alte țări. "Suntem recunoscători pentru sprijinul pe care îl oferă instituțiile franceze autorităților noastre pe filiera de combatere a corupției mari, dar și pe cea de recuperare a banilor furați de la cetățenii noștri. Accelerarea proceselor de repatriere a acestor bani este vitală. Parcursul nostru european și supraviețuirea țării noastre, ca stat democratic, depinde de progresele, pe care le vom face în  această direcție. Sunt convinsă că această platformă de discuții, care a așezat la o masă toate autoritățile responsabile din Republica Moldova și notorietăți din sistemul de drept din Franța, va fi utilă în sensul schimbului de bune practici, care în final va produce rezultatele așteptate", a declarat șefa statului. 

Și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a apreciat consistența relațiilor moldo-franceze, din ultima perioadă și și-a exprimat speranța pentru o cooperare mai strânsă între instituții. "Relațiile actuale moldo- franceze sunt consistente și se manifestă prin susținerea, pe care o acordă Franța Republicii Moldova nu doar prin sprijinirea parcursului nostru european, dar și pe segmentul de recuperare a banilor furați. Ceea ce discutăm astăzi este o problemă de actualitate. Deși anchetele pe cazurile de mare corupție avansează,  recuperarea și confiscarea bunurilor încă mai bat pasul pe loc.

La nivel politic, susținem cu modificări legislative instituțiile responsabile de investigarea și recuperarea bunurilor infracționale. Am votat proiecte pentru a ajuta ARBI să-și organizeze eficient activitatea așa încât atunci când vom avea primele sentințe de confiscare să avem un cadru instituțional pregătit", a punctat Litvinenco. 

La rândul său, Ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Graham PAUL, a confirmat determinarea instituțiilor omologe de a consolida colaborarea pe segmentul recuperării bunurilor infracționale. ”Schimbul de experiență și colaborarea între experții francezi din cadrul Platformei de identificare a bunurilor criminale (PIAC), Agenției pentru gestionarea și recuperarea bunurilor sechestrate și confiscate (AGRASC) cu experții moldoveni din cadrul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) au adus rezultate productive. Sunt convins de succesul conferinței bilaterale, deoarece aceasta oferă posibilitatea de a aduna experți internaționali din domeniul juridic pentru a împărtăși experiența lor în domeniul sechestrării și recuperării bunurilor criminale. Vom continua dialogul bilateral în vederea stabilirii unor contacte permanente.” 

Pe parcursul zilei, participanții la Conferință au făcut schimb de bune practici în domeniul investigării cazurilor de mare corupție și de urmărire a activelor, provenite din infracțiuni și au stabilit noi direcții de cooperare între instituțiile de drept  din Republica Moldova și Franța. 

La eveniment au mai participat reprezentanți ai Delegației UE în Republica Moldova, procurori, judecători, dar și conducători a subdiviziunilor de urmărire penală din cadrul autorităților implicate în procesul de recuperare a bunurilor infracționale.
Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție