Un grup de studenți, membri ai Asociației Europene a Studenților în Drept, ELSA, a efectuat o vizită la CNA
28.10.2022 713 Accesări  

Care este rolul și atribuțiile CNA în prevenirea și combaterea corupției, cum funcționează Centrul din interior, dar și exemple de bune practici, oferite de conducerea și ofițerii CNA, au constituit subiectele principale discutate la o întâlnire cu studenții de la facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova și Academia "Ştefan cel Mare", toți fiind membrii Asociației Europene a Studenților în Drept, ELSA. 

Directorul CNA le-a vorbit tinerilor despre rolul instituției în investigarea cazurilor de corupție sistemică și a cazurilor de corupție la nivel înalt, în parteneriat cu Procuratura Anticorupție și de asemenea i-a informat despre rolul crucial al Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale în sancționarea beneficiarilor banilor furați. 

”Rolul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale este principal în dosarele în care subiecții au delapidat bunuri, pe care ulterior le-au tăinuit de autorități. În acest sens, Agenția efectuează investigaţii financiare paralele, identifică și aplică  sechestre asupra bunurilor ilicite, ascunse atât  pe teritoriul Republicii Moldova, cât și peste hotarele ei.  Ulterior, aceste bunuri urmează să fie confiscate  în folosul statului, după pronunțarea unei decizii de judecată. Pentru a-și îndeplini această misiune, Agenția conlucrează cu mai multe instituții internaționale, depunând eforturi colosale pentru a stabili relații strânse cu omologii lor,  în vederea facilitării proceselor de repatriere a acelor active, aflateîn jurisdicții străine”, a spus directorul CNA.

Iulian Rusu a invitat tinerii să se alăture echipei CNA, dacă sunt dornici de a-și aplica aptitudinile, obținute la facultate, pentru o meserie interesantă, dar și responsabilă. 

Studenții au făcut un tur al instituției, vizitând  Unitatea de gardă a Centrului, unde sunt recepționate apelurile oamenilor la Linia Națională Anticorupție și izolatorul de urmărire penală. 

Vizita de studiu a fost organizată la solicitarea voluntarilor anticorupție ai CNA, care sunt și mesagerii instituției în campaniile de  promovare a integrității și de cultivare a unui climat onest în mediul tinerilor.

 

Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție