La 12 ianuarie 2023, Judecătoria Bălți, sediul Central, a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, oficiul Nord, ce vizează acțiunile unui bărbat și a două femei (în calitate de complici) care au comis infracțiunea de trafic de influență.
În martie 2021, în baza a două denunțuri, Direcția generală teritorială ,,Nord” a Centrului Național Anticorupție (CNA) a pornit urmărirea penală pe faptul că, în perioada decembrie 2020 - 22 martie 2021, condamnatul, acționând împreună cu concubina sa și o altă femeie, au susținut că prin intermediul unor persoane au influență asupra judecătorului de la Judecătoria Bălți sediul Central, în procedura căruia pe rol se afla la examinare cauza penală de acuzare a condamnatului împreună cu alte trei persoane, învinuiți cu toții pentru comiterea infracțiunii de păstrare cu scop de înstrăinare a substanțelor narcotice, în proporții deosebit de mari.Totodată, susținând că au influență și asupra acuzatorului de stat, cei trei condamnați au pretins de la ceilalți doi inculpați câte 5000 euro de la fiecare (total 10 000 euro), pentru a influența atât procurorul de caz cât și judecătorul să emită în privința acestora o sentință neprivativă de libertate.
La 22 martie 2021, bărbatul a primit personal prima tranșă de 5000 euro de la denunțător, după care, toți trei participanți la infracțiunea de trafic de influență au fost reținuți de către ofițerii CNA.
Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat două luni, iar judecarea acesteia a durat aproape doi ani.
În cadrul ședinței de judecată învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția. Acuzatorul de stat a solicitat pedeapsă cu închisoare pe un termen de 4 și respectiv 3 ani cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis și confiscarea corpurilor delicte în folosul statului.
Respectiv, prin sentința din 12 ianuarie 2023, instanța a recunoscut vinovați cei trei inculpați de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 44, 326 alin. (2) lit. b) (trafic de influență și complicitate la trafic de influență) din Codul penal și a aplicat o pedeapsă sub formă de închisoare, bărbatului pe un termen de 4 ani, iar ambelor femei câte 3 ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis, cu luarea acestora sub strajă din sala de judecată.. Totodată, corpurile delicte și anume: mijloacele bănești în sumă de 5000 euro și telefoanele mobile ce aparțin condamnaților au fost trecute forțat și gratuit în folosul statului.
De menționat este faptul că, unul dintre inculpați în cadrul judecării cauzei, a fost anunțat în căutare, astfel, fiind judecată cauza și pronunțată sentința în lipsa acestuia, cu participarea celorlalți inculpați.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Bălți.
Procuratura Anticorupție