Un ofițer al ARBI a CNA a participat la Forumul Internațional privind Identificarea și Recuperarea Activelor Ilicite, organizat in premieră de Grupul de Acțiune Financiară (FATF)
06.03.2023 222 Accesări  

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA și Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor au participat la Primul Forum Internațional Identificarea și Recuperarea activelor, care a avut loc recent, sub egida Grupului de Acțiune Financiară (FATF), cu participarea Școlii Internaționale OECD pentru investigarea crimelor fiscale și Gardei Financiare a Italiei (Guardia di Finanza). Obiectivul principal al reuniunii:  îmbunătățirea recuperării veniturilor infracționale, dat fiind faptul că în timp ce criminalitatea financiară a crescut semnificativ în ultimii ani, infractorii câștigă sute de miliarde din activitățile lor criminale, iar autoritățile confiscă mai puțin de 1 % la nivel global.

Peste 300 de experți judiciari, ofițeri de aplicare a legii, procurori, dar și factori de decizie din întreaga lume au participat la Forum pentru a împărtăși experiența în domeniul recuperării bunurilor infracționale.

Potrivit vorbitorilor, prin confiscarea cu succes a bunurilor infracționale, autoritățile îndepărtează autorii infracțiunii de la finanțarea viitoarelor activități infracționale.

Președintele FATF, T. Raja Kumar, a declarat că prea mult timp autorităţile naţionale și instituţiile de drept nu au prioritizat domeniul recuperării bunurilor infracţionale și nu au alocat suficiente resurse pentru a obține succese în acest domeniu.

De menționat că, în 2022 miniștrii membri ai Grupului de Acțiune Financiară (FATF) au declarat recuperarea bunurilor infracţionale ca o prioritate strategică a FATF.

www.fatf-gafi.org

 

Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție