Discursul directorului CNA, Alexandr Pînzari, la evenimentul de lansare a concursului ”Promotor al Integrității în Sănătate”
28.11.2023 443 Accesări  

Stimată doamna ministră,

stimați parteneri, onorată audiență,

Mă simt onorat să vă salut astăzi la lansarea concursului cu genericul ”Promotor al Integrității în Sănătate”, organizat în comun cu Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină și cu partenerii noștri de încredere - Crucea Roșie din Elveția  - în cadrul proiectului ”Echitate în sănătate prin responsabilizare socială”, implementat de A.O. ”CASMED” și A.O. ”HOMECARE”, cu susținerea financiară a Guvernului Elveției.

Cu toții conștientizăm că prevenirea și combaterea corupției la toate nivelurile reprezintă o premisă fundamentală pentru consolidarea mecanismelor de integritate și promovarea valorilor sociale, în special pentru funcționarea adecvată a instituțiilor statului.  

Sistemul sănătății este unul dintre domeniile prioritare ale Centrului în vederea prevenirii și combaterii corupției și promovării culturii integrității instituționale și profesionale. 

Astfel, în comun cu partenerii, ne-am propus să organizăm Concursul ”Promotor al Integrității în Sănătate” destinat din țară, în cadrul căruia să promovăm integritatea instituțională și să valorificăm rezultatele și eforturile depuse de către Centru și Ministerul Sănătății în cadrul campaniilor de informare și sensibilizare, demarate la nivel de țară la instituțiile medicale, în perioada anilor 2019 și 2022-2023, cu genericul ”Corupția dăunează grav sănătății” și ”Integritate pentru Sănătate”.

Pe parcursul perioadei enunțate au fost desfășurate, la nivel de municipii și în 32 de raioane, circa 150 de instruiri privind standardele de integritate și anticorupție la instituțiile medico-sanitare publice și la centrele de sănătate pentru 10 600 de cadre medicale.

Concursul ”Promotor al Integrității în Sănătate” are drept scop promovarea și consolidarea culturii de integritate instituțională și profesională în cadrul instituțiilor din sistemul ocrotirii sănătății publice din țară, precum și asigurarea rolului managerilor instituțiilor medicale în implementarea și aplicarea măsurilor de asigurare a integrității instituționale.

Participanții la concurs urmează să prezinte, începând de astăzi și până la data de 19 decembrie curent, în adresa Centrului și a Ministerului Sănătății,  Raportul de auto-evaluare a standardelor de integritate în sistemul sănătății care include măsurile de asigurare a integrității instituționale, conform Legii integrității nr.82/2017.

Comisia de jurizare din care fac parte partenerii concursului va evalua nivelul de implementare a măsurilor de asigurare a integrității instituționale în activitatea instituțiilor din sistemul ocrotirii sănătății publice și vor constata instrumentele și mecanismele instituționale pentru promovarea unei culturi de integritate în prestarea serviciilor de sănătate și aplicarea standardelor anticorupție și vor desemna câștigătorii concursului cu punctajul maximum, dar nu mai mic de 25 puncte.

Condițiile, criteriile de evaluare și termenul de depunere a documentelor vor fi plasate pe pagina Centrului, Ministerului Sănătății, CNAM și a partenerilor concursului. Câștigătorii concursului vor fi premiați în cadrul Galei Premiul ”Promotor al Integrității în Sănătate” care va fi organizat în comun cu partenerii.

Încurajăm conducătorii instituțiilor din sistemul ocrotirii sănătății publice din țară să participe la concursul dat, dând dovadă de un nivel de responsabilitate în asigurarea și controlul politicilor de integritate și a respectării interesului pacientului.

Țin să aduc mulțumiri doamnei ministre pentru susținerea inițiativei de promovare a culturii integrității în sănătate, precum și partenerilor Crucea Roșie din Elveția, A.O. ”CASMED” și A.O. ”HOMECARE”, pentru suportul, cooperarea şi eforturile comune depuse în consolidarea capacităților instituţionale de prevenire a corupţiei și promovare a standardelor de integritate și anticorupție.

Succes participanților la concurs! 

 

Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție