Sinteza CNA: 15 percheziții efectuate în dosare de corupție și sechestre de circa 10 milioane de lei, aplicate pe bunuri într-un dosar de spălare de bani
27.05.2024 553 Accesări  

Centrul Național Anticorupție notează, pentru săptămâna trecută, 15 percheziții, desfășurate în 3 cauze penale pornite pe fapte de corupție. Astfel, șase persoane, dintre care 3 membri ai Comisiei medicale a conducătorilor de autovehicule din or. Ialoveni, sunt bănuite de primirea sistematică a mijloacelor financiare ce nu li se cuvin în schimbul  facilitării eliberării adeverințelor medicale a conducătorilor de vehicule și a candidaților pentru obținerea permisului de conducere fără ca cei din urmă să fie supuși examenului medical.

În aceeași perioadă, un fost inginer cadastral din cadrul Primăriei s. Elizaveta, mun. Bălți a fost reținut, fiind suspectat de comiterea traficului de influență asupra unor funcționari publici. Ex-angajatul Primăriei ar fi pretins și primit mijloace financiare ce nu i se cuvin pentru a facilita procesul de eliberare a unor acte cadastrale. Percheziții au fost desfășurate la consultantul Secției Licențiere al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Acesta este bănuit că ar fi acționat în interesul unui agent economic pentru a grăbi procesul de înregistrare a documentelor primare pentru obținerea unei licențe. În perioada de raport, ofițerii de urmărire penală au pornit 7 cauze penale, iar alte 11 dosare au fost soluționate.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre pe bunuri infracționale în valoare de aproximativ 10 milioane de lei în cadrul unui dosar de spălare a banilor din gestiunea Centrului. De asemenea, 1 milion de lei a fost depus pe conturile trezoreriale ale CNA.

Ofițerii CNA au expertizat, în perioada de raport, 14 proiecte de acte normative și au remis autorilor 11 avize. De asemenea, au fost realizate 11 expertize judiciare, dintre care 6 criminalistice, 4 IT și una în domeniul imobiliar. Cinci analize operaționale au fost definitivate și alte 3 au fost inițiate, în procedură fiind 97 de analize operaționale și strategice. Direcția educație anticorupție a organizat instruiri pentru 900 de agenți publici și o vizită de studiu pentru studenții Academiei ”Ștefan cel Mare” a MAI.

CNA a eliberat, pe parcursul săptămânii, 115 caziere de integritate, au fost recepționate 40 de apeluri la linia națională anticorupție, iar în cancelarie au fost înregistrate 1440 de materiale, inclusiv petiții de la cetățeni.

La moment, în instituțiile penitenciare sunt plasate 4 persoane, arestate în dosarele CNA.

 

Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție