Colaborarea internațională în domeniul recuperării bunurilor infracționale, discutată de reprezentanții CNA în cadrul unei reuniuni a agențiilor specializate, la Paris
13.06.2024 827 Accesări  
Fortificarea cooperării internaționale în domeniul administrării și recuperării activelor infracționale a fost discutată, zilele curente, la Paris, în cadrul unei reuniuni a Rețelei Balcanice a Agențiilor de Administrare a Bunurilor Infracționale (BAMIN) și Agenția pentru gestionarea și recuperarea bunurilor sechestrate și confiscate (AGRASC) și Platforma de identificare a bunurilor criminale (PIAC) a Ministerului de Interne din Franța. Scopul întrunirii agențiilor specializate a constat în consolidarea relațiilor de colaborare reciprocă în vederea eficientizării procesului de urmărire și recuperare a activelor identificate pe teritoriile diferitor jurisdicții.
În cadrul discuțiilor, directorul Centrului Național Anticorupție, Alexandr Pînzari a apreciat cooperarea reușită între țările membre ale rețelei BAMIN, a cărei președinție a fost deținută timp de un an de Republica Moldova, dar și succesele înregistrate pe dosare concrete rezultate din colaborarea cu omologii din Franța. Șeful CNA a menționat că în urma mai multor discuții și schimburi de date operaționale s-a reușit identificarea și sechestrarea unor active valoroase pe teritoriul Franței, referindu-se la cauza penală denumită generic ”frauda bancară” și sechestrul aplicat pe un bun care aparține unuia dintre figuranții din dosar.
Alexandr Pînzari: ”Schimbul de experiență și de bune practici cu Agenția pentru Gestionarea și Recuperarea Bunurilor Sechestrate și Confiscate (AGRASC) din Franța a avut un impact important și pentru legislația noastră. Am reușit să operăm modificări legislative, preluate din legislația franceză, care să ne permită valorificarea anticipată a bunurilor sechestrate până la pronunțarea unei sentințe”.
Pe parcursul sesiunilor, participanții au prezentat propriile experiențe în domeniul de urmărire, administrare și recuperare a activelor ilicite, subliniind rolul agențiilor specializate în repararea prejudiciilor cauzate prin infracțiuni.
Precizăm că întâlnirea a avut loc în cadrul Proiectului OSCE „Consolidarea eforturilor de recuperare a activelor în regiunea OSCE”.
Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție