CNA raportează mai multe percheziții și arestări într-un caz de mită de 1 150 000 de lei și altul de peste 10 mii de euro, precum și sechestre pe bunuri de peste 2 milioane de lei
01.07.2024 251 Accesări  

Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale. Astfel, 4 persoane au fost reținute pe parcursul săptămânii în dosare de corupție. Într-un caz, un bărbat din Cahul a fost reținut într-un dosar de trafic de influență la eliberarea permiselor de conducere, fiind învinuit de perceperea și acceptarea mijloacelor financiare ilicite pentru influențarea unor membri ai comisiei de evaluare a conducătorilor auto. În alt caz, un angajat al Postului vamal Sculeni și complicele său au fost reținuți pentru facilitarea unui caz de contrabandă contra unei mite de peste 10 mii de euro. Ambele persoane au fost arestate pentru 30 de zile. 

Mandat de arestare a fost emis și pe numele unui bărbat reținut într-un dosar de trafic de influență în care obiectul mitei pretinse este de 1 150 000 de lei. Acesta ar fi susținut că are influență asupra unor funcționari publici pe care i-ar putea convinge să adopte o decizie favorabilă într-un dosar de evaziune fiscală și într-un caz de eliberare a unor acte permisive pentru un teren municipal. De asemenea, ofițerii CNA au  efectuat percheziții la Centrul de Sănătate Cantemir în cadrul unui dosar de trafic de influență. Un angajat al instituției ar fi pretins sistematic  mijloace financiare ilicite pentru perfectarea certificatelor medicale fără prezența fizică a solicitanților. 

La moment, 3 persoane sunt deținute în izolatorul Centrului, iar alte 7 persoane, arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în penitenciare. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au soluționat 14 cauze penale, dintre care 7 au fost propuse pentru transmitere în judecată. Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a emis ordonanțe de sechestru pe criptomonede în valoare de peste 2 milioane de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), într-un dosar de spălare de bani. Alte 2,5 milioane de lei, sechestrate anterior, au fost confirmate prin încheieri judecătorești. Totodată, peste 600 de mii de lei au fost preluate în administrare.

Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 23 de rapoarte de expertiză și 4 avize, săptămâna trecută. De asemenea, au fost finalizate 9 expertize criminalistice, iar în gestiunea direcției specializate se află alte 113 de expertize. În perioada menționată au fost organizate 3 instruiri anticorupție. CNA notifică finalizarea a 4 analize operaționale, eliberarea a 115 caziere de integritate, recepționarea a 41 de apeluri la linia națională anticorupție și 1425 de materiale înregistrate în cancelaria Centrului.

Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție