Un grup de studenți din România și R. Moldova, membri ai Asociației Europene a Studenților în Drept ”ELSA”, în vizită la CNA
01.07.2024 276 Accesări  

Mai mulți tineri din cadrul unor universități din Republica Moldova și Romania, care fac parte din Asociația Europeană a Studenților în Drept ”ELSA”, au efectuat o vizită de studiu la Centrul Național Anticorupție pentru a afla despre rolul și atribuțiile CNA în prevenirea și combaterea corupției, dar și pentru a se informa dacă pot face parte din echipa instituției. 

Directorul CNA, Alexandr Pînzari și șefa Direcției generale prevenirea corupției (DGPC), Lidia Chireoglo, au făcut o prezentare a atribuțiilor și competențelor Centrului, au vorbit despre provocărie cu care se confruntă ofițerii în activitatea cotidiană, precum și despre rezultatele obținute de instituție în domeniul de combatere a corupției mari și celei sistemice.

Dat fiind faptul că mai mulți tineri veniți în vizită la CNA studiază peste Prut, directorul Centrului le-a vorbit și despre cooperarea valoroasă pe care o are Centrul pe anumite dosare de rezonanță cu DNA-ul și DIICOT-ul din România. ”Avem rezultate bune și în domeniul recuperării bunurilor infracționale. Sechestrele aplicate pe unele bunuri, identificate inclusiv pe teritoriul României, se datorează unei bune cooperări inter-instituționale cu colegii de peste Prut”.

În alocuțiunea sa, Lidia Chireoglo i-a informat pe vizitatori despre proiectele pe care le derulează CNA pentru tineri. Șefa DGPC le-a povestit despre rolul voluntarilor anticorupție în promovarea mesajelor pro-integritate și despre oportunitățile pe care le oferă Centrul pentru tinerii implicați în activitățile comune ale instituției. 

Studenții au făcut un tur al instituției, în cadrul căruia au vizitat Unitatea de gardă a Centrului, unde sunt recepționate apelurile cetățenilor la Linia Națională Anticorupție 080055555 și izolatorul de urmărire penală. Vizita de studiu a fost organizată la solicitarea Asociației Europene a Studenților în Drept (ELSA), care este cea mai mare organizație internațională a studenților în drept și a tinerilor juriști. Aceasta numără peste 32.000 de membri din 41 de țări din Europa.

Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție