Un curs de instruire privind tehnicile de investigare și cooperarea internațională în cazuri de corupție s-a desfășurat la CNA
05.07.2024 125 Accesări  

Un Curs de instruire de două zile privind tehnicile de investigare și cooperare internațională în cazurile de corupție s-a desfășurat la Centrul Național Anticorupție, organizat de către Biroul Coordonatorului Activităților Economice și de Mediu OSCE (OCEEA) în cadrul proiectului „Sprijinirea eforturilor anticorupție ale Guvernului Moldovei”. Cursul de formare a fost implementat în cooperare cu Guardia di Finanza (GdF), Poliția Economică și Financiară a Italiei și Centrul Național Anticorupție din Moldova.

Reprezentanții mai multor instituții anticorupție, precum angajații Centrului Național Anticorupție, ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA, ai Procuraturii Anticorupție (PA), ai Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (SPCSB), ai  Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne, dar și ai procuraturilor teritoriale, și-au fortificat cunoștințele și abilitățile profesionale în colectarea, analizarea și interpretarea datelor și documentelor financiare complexe legate de cazurile de corupție.

Directorul adjunct al CNA, Alexandru Savca, care a fost prezent la prima sesiune, a salutat experții anticorupție și a mulțumit organizatorilor pentru că au ales CNA ca loc de desfășurare a cursului. „Aș dori să mulțumesc experților din Italia și România au venit să împărtășească bunele practici privind cooperarea internațională în cazurile de corupție și să discute provocările cu care se confruntă în investigarea acestora.”

Stilian Cortese, șeful Secției crima organizată, narcotice și alte infracțiuni al Guardia di Finanza, a venit cu propunerea de a consolida cooperarea inter-instituțională și internațională.

Proiectul „Sprijinirea eforturilor anticorupție ale Guvernului Moldovei” (2023-2027) are drept scop sprijinirea Guvernului Moldovei în îndeplinirea angajamentelor relevante OSCE în materie de bună guvernare și anticorupție, precum și alinierea standardelor sale naționale privind prevenirea și combaterea corupției cu instrumente și recomandări internaționale cheie. Cursul de formare va fi urmat de o vizită de studiu la sediul GdF din Roma, în toamnă.

Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție