Decizie: Șeful Biroului Vamal Nord și alți cinci vameși, reținuți de CNA într-un dosar de corupție - arestați pentru 30 de zile
05.07.2024 352 Accesări  

Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana) a emis astăzi mandate de arestare pe un termen de 30 de zile pe numele celor 6 angajați vamali din cadrul Biroului Vamal Nord, inclusiv în privința șefului biroului. Astfel, cinci persoane urmează a fi plasate în Penitenciarul 13, iar un funcționar vamal a primit mandat de arestare la domiciliu, încheierile instanței fiind cu drept de atac în conformitate cu prevederile legale. 

Amintim că, CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chișinău l-au reținut, acum două zile, pe șeful Biroului Vamal „Nord” al Serviciului Vamal, precum și pe alți cinci funcționari vamali. Aceștia sunt cercetați într-o cauză penală, în care sunt învinuiți de fapte de corupere pasivă. 

Potrivit probelor administrate de CNA, s-a constatat că învinuiții ar fi organizat o schemă infracțională, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit remunerații ilicite de la persoane fizice și persoane juridice pentru urgentarea sau eludarea unor proceduri vamale, materializate prin favorizarea celor din urmă la introducerea sau tranzitarea bunurilor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova, contrar prevederilor legii. Astfel, în cadrul investigațiilor efectuate de CNA s-a documentat pretinderea și acceptarea de către bănuiți de la persoanele care introduceau marfă prin posturile vamale a unor remunerații ilicite ce variau între 1,5 mii de euro și 9 mii de euro.

Mai multe sume de bani, dar și alte probe relevante pentru cauză, au fost ridicate în cadrul perchezițiilor. Cercetările pe caz se desfășoară în continuare sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău.

Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție