Sistemul Informațional ”Registrul Bunurilor Infracționale Indisponibilizate” a fost lansat astăzi de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție. Este vorba despre un soft care reprezintă o modalitate inovativă de urmărire și gestionare a bunurilor confiscate sau indisponibilizate în cadrul proceselor penale, facilitând accesul rapid și eficient la informațiile esențiale pentru autoritățile abilitate. Prin implementarea acestui sistem, va fi creată o platformă integrată care va sprijini, în mod direct, autoritățile de aplicare a legii în activitatea lor cotidiană.
În alocuțiunea sa, directorul adjunct al CNA, Alexandru Savca, a menționat că noua platformă va asigura accesul securizat și facil la sistemele informaționale de stat prin intermediul platformei de interoperabilitate MConect, generarea de date statistice și rapoarte, iar drept furnizori de date pentru acest sistem au fost stabiliți ARBI a CNA, procurorii, executorii judecătorești, Serviciul Fiscal de Stat și instanțele de judecată.
”Registrul Bunurilor Infracționale Indisponibilizate” este rezultatul unui efort considerabil, realizat cu sprijinul partenerilor noștri de dezvoltare. Este un proiect esențial în procesul nostru de consolidare a statului de drept și de combatere a criminalității economice și a corupției, reprezentând un pas semnificativ către un sistem mai eficient, transparent și informatizat de gestionare a bunurilor indisponibilizate”, a menționat vice-directorul CNA.
Un aspect esențial al acestui registru este eficiența sa în procesul de recuperare a bunurilor provenite din infracțiuni. Prin integrarea datelor și prin furnizarea unui instrument informatic de monitorizare a acestora, registrul va oferi:
• Mai multă transparență a procesului de recuperare a activelor indisponibilizate, care va întări încrederea în instituțiile statului și în procesul de justiție;
• O evidență centralizată care va genera date statistice relevante și va servi drept suport pentru instituțiile implicate în procesul de recuperare;
• O cooperare mai eficientă între autoritățile statului, mediul privat și instituții internaționale;
• Atingerea unor standarde înalte de securizare a datelor;
• O interoperabilitate mai rapidă cu registrele naționale publice, precum și
• Asigurarea standardelor UE privind evidența bunurilor infracționale sechestrate și confiscate prevăzute de recenta Directivă UE nr. 1260 din 2024.
Este important de subliniat că acest proiect nu doar că îmbunătățește administrarea bunurilor indisponibilizate, dar și facilitează o colaborare mai strânsă între instituțiile din domeniul justiției și cele financiare, atât pe plan național, cât și internațional. Prin acest registru, Centrul Național Anticorupție prin intermediul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) își reafirmă angajamentul ferm de a sprijini recuperarea bunurilor obținute prin activități infracționale, asigurându-se că infractorii nu pot beneficia de pe urma activităților lor ilegale.
CNA aduce mulțumiri partenerilor de dezvoltare care au contribuit la acest proiect și pentru suportul constant acordat în toți acești ani - Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei în Republica Moldova (GIZ), finanțată de Uniunea Europeană și Guvernul Germaniei și Înalților consilieri ai Uniunii Europene, precum și reprezentanților tuturor autorităților implicate.