Evaluarea riscurilor de corupţie la Vamă - finisată
22.01.2016 2290 Accesări  

Centrul Naţional Anticorupţie anunţă despre finalizarea procesului de evaluare a riscurilor de corupţie în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Un grup format din angajaţi ai Serviciului Vamal şi experţi anticorupţie din cadrul CNA au evaluat riscurile de corupţie din cadrul instituţiei, identificând astfel factorii interni şi externi ce pot favoriza acest fenomen.

Studiul s-a bazat pe cîteva exerciţii de cercetare a riscurilor de corupţie pe anumite sectoare, şi anume analiza incidentului de integritate din toamna anului 2013, investigat la Postul Vamal Leuşeni, dosar penal intentat pe faptul coruperii pasive (art.324 alin.(2), lit.b) din Codul penal), actualmente aflat în instanţa de judecată, dar şi chestionarea anonimă a colaboratorilor vamali şi intervievarea reprezentanţilor echipei manageriale de la frontiera de vest a ţării.

A fost analizat cadrul normativ din domeniului controlului vamal pentru a identifica aspectele vulnerabile la corupţie din cadrul procedurilor şi proceselor de lucru relevante  domeniilor evaluate.

Astfel, grupul a concluzionat, că buna guvernare în domeniul controlului vamal efectuat de echipele mobile şi controlul vamal al persoanelor fizice poate fi afectată inclusiv de factori de risc externi (factori în afara controlului instituţiei) precum:relaţia directă şi nemijlocită cu partea terţă; absenţa unui cadru legal ce ar reglementa activitatea de coletărie desfăşurată de către persoanele fizice; lipsa unui mecanism productiv de comercializare a bunurilor confiscate;motivarea financiară insuficientă etc. În acest sens,CNA a identificat instituţia care urmează să efectueze în 2016 evaluarea procesului de administrare a bunurilor confiscate, proces efectuat  în exclusivitate de Serviciul Fiscal de Stat. 

Totodată, au fost înaintate propuneri privind: îmbunătăţirea cadrului normativ în domeniu precum şi a mecanismelor de funcţionare ale acestuia; îmbunătăţirea mecanismelor de motivare financiară şi non-financiară a colaboratorilor vamali; perfecţionarea şi consolidarea capacităţilor instituţionale de examinare şi analiză a incidentelor de integritate; fortificarea sistemului de management al resurselor umane; eficientizarea sistemului organizatorico-juridic al instituţiei; rolul exemplificator al managerului etc.

A fost întocmit un Plan de Integritate, care reprezintă acţiunile privind prevenirea corupţiei în cadrul instituţiei, acesta fiind coordonat cu toate subdiviziunile şi aprobat prin  ordinul Directorului general al Serviciului Vamal.

Menţionăm că, Serviciul Vamal are deja experienţă în evaluarea riscurilor de corupţie în domeniul de control ulterior, rezultatele căreia au fost raportate Grupului de monitorizare a implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie. 

Copyright © 2024 Centrul Național Anticorupție