-
Prima / Documente de politici anticorupţie / Grupul de monitorizare / Activități / Şedinţa ordinară a Grupului de monitorizare pentru implementarea SNA pe anii 2011-2015 din 23 decembrie 2014
Şedinţa ordinară a Grupului de monitorizare pentru implementarea SNA pe anii 2011-2015 din 23 decembrie 2014
20.02.2015
La 23 decembrie 2014, ora 14:00, în incinta Centrului Naţional Anticorupţie s-a desfăşurat şedinţa ordinară de lucru a Grupului de monitorizare a implementării Strategiei naţionale anticorupţie. Evenimentul a fost organizat de către Centrul Naţional Anticorupţie, cu suportul Fundaţiei Est-Europeană şi a Fondului Naţiunilor Unite pentru Democraţie. Şedinţa menţionată este un instrument de bază şi parte componentă a procesului de monitorizare a implementării Strategiei naţionale anticorupţie şi a Planului de acţiuni pe anii 2012-2015.
Grupul de monitorizare a constatat că, în scopul implementării Strategiei naţionale anticorupţie pe anii 2011-2015 (SNA), aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr.154 din 21.07.2011, şi a Planului de acţiuni pe anii 2014-2015 pentru implementarea documentului vizat, în primele 9 luni ale anului 2014 autorităţile publice centrale au realizat în mod eficient o serie de acţiuni. În conformitate cu Graficul de raportare, la şedinţa grupului a fost audiat raportul Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în vederea analizei progreselor înregistrate şi a dificultăţilor întâmpinate în implementarea SNA.
În cadrul şedinţei au fost prezentate concluziile şi recomandările Conferinţei Naţionale Anticorupţie, desfăşurate în perioada 9-11 decembrie 2014. Astfel, constatările şi recomandările atelierului I s-au referit la „Provocările agenţiilor anticorupţie”, nemijlocit ale Centrului Naţional Anticorupţie, Procuraturii Anticorupţie şi Comisiei Naţionale de Integritate. Iar constatările şi recomandările atelierelor II şi III s-au referit la „Corupţia politică” şi „Corupţia judiciară”.
Totodată, Secretariatul Grupului de monitorizare a prezentat analiza implicării autorităţilor centrale şi locale în implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, precum şi Raportul de monitorizare a realizării, în primele 9 luni ale anului 2014, a Planului de acţiuni pe anii 2014-2015 pentru implementarea SNA. Astfel, 72 % din acţiunile planificate au fost realizate cu succes, 15 % se constată a fi restante, iar 13 % sunt în proces de derulare. La finele celor 9 luni se constată restante 6 acţiuni, inclusiv: CNI înregistrează 2 restanţe (nr. 52 şi 6) – cu referire la elaborarea strategiei de dezvoltare instituţională a CNI pentru anii 2015–2020 şi a planului de acţiuni privind implementarea acesteia, precum şi la elaborarea unui studiu în domeniul de activitate; Procuratura Generală menţine 2 acţiuni restante (nr. 31 şi 32) – privitor la elaborarea a 2 acte normative, pentru modificarea şi completarea art.55 din Codul Penal şi privind modificarea legislaţiei în vederea tragerii la răspundere juridică a membrilor organelor colegiale de decizie; Ministerul Finanţelor (Serviciul Vamal) şi Ministerul Sănătăţii – restanţe la acţiunile nr. 57, privind revizuirea Codului de conduită a colaboratorului vamal şi nr. 58, cu privire la revizuirea Codului cadru de etică/ deontologic al lucrătorului medical şi farmaceutic). Cu referire la acţiunea nr. 63, care presupune elaborarea regulamentelor interne privind avertizorii de integritate de către APC, menţionăm că 80% din autorităţi au realizat în termen măsura dată, iar 20 % sunt la etapa de elaborare a regulamentelor vizate (Agenţia Moldsilva, Serviciul Stare Civilă, Comisia Naţională de Integritate, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Mediului), fapt ce necesită a atenţiona aceste instituţii în vederea realizării cît mai urgent posibil a acesteia.
Reieşind din priorităţile strategice, în trimestrul III 2014, Strategia Naţională Anticorupţie s-a extins la nivel local, prin instruirea şi colaborarea cu managerii operaţionali din cadrul consiliilor raionale şi municipale, în vederea elaborării şi implementării de către aceştia a Planurilor de acţiuni anticorupţie la nivel local pentru perioada 2015-2016, care au fost elaborate în baza celor 26 de acţiuni prestabilite de Planul model de acţiuni anticorupţie.
De asemenea, în trimestrul I, 2015 va fi implementată raportarea on-line de către cele 30 autorităţi publice centrale monitorizate, în cadrul soft-ului PlanPro, implementat de MAEIE în cadrul proiectului pilot pentru raportarea pe Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
În cadrul şedinţei a fost prezentată evaluarea datelor privind asistenţa tehnică şi financiară în domeniul justiţiei şi al statului de drept. În cadrul evaluării, au fost separat compilate datele, cu scopul de a pune în valoare eforturile donatorilor internaţionali şi a societăţii civile în susţinerea implementării politicilor anticorupţie ale Republicii Moldova în perioada anilor 2010-2014. Din sumarul asistenţei externe acordate instituţiilor din domeniul justiţiei şi al statului de drept, conform datelor recepţionate de la Cancelaria de stat, nemijlocit domeniul anticorupţie absoarbe mai puţin de 1% din volumul total al asistenţei externe.
Privitor la unele aspecte ale implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie 2011-2015 în perioada anului 2014, preşedintele Alianţei Anticorupţie, dna Olga Bîtcă, a menţionat deficienţe la capitolul comunicarea instituţiilor în situaţii de criză şi utilizarea tehnologiilor informaţionale. La capitolul prevenirea corupţiei, instituţia specializată realizează eficient activităţi de informare, pe diferite căi, iar cu privire la activităţile de combatere s-a evidenţiat buna practică de a realiza întruniri cu jurnaliştii de investigaţie din domeniu. S-a propus să fie elaborat un soft electronic pentru gestiunea şi examinarea petiţiilor pentru a degaja autorităţile cu atribuţii în domeniul elaborării politicilor publice de aceste sesizări.
Cu privire la măsurile întreprinse de către Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în vederea îmbunătăţirii calităţii paginilor web oficiale ale autorităţilor publice, în anul 2014 s-a menţionat că în scopul facilitării accesului la informaţia publică şi perfecţionării calităţii serviciilor publice se efectuează evaluarea paginilor WEB oficiale ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi localeprin evidenţierea punctelor slabe şi forte pentru fiecare grupă de instituţii. În vederea menţinerii paginilor apar probleme la capitolul capacităţii paginilor şi posibilităţii de accesare de pe telefonul mobil şi a celei de abonare a utilizatorilor la anumite tipuri de notificări. Totodată, proiectul Hotărîrii Guvernului cu privire la modificarea şi completarea Hotărîrii nr. 188 din 03 aprilie 2012 a fost elaborat şi urmează a fi înaintat Guvernului spre aprobare. A fost menţionat că în procesul de gestionare a paginii web a CNA şi modificare a particularităţilor acesteia au fost identificate probleme în domeniul migrării datelor de pe şablonul vechi pe cel nou, fapt pentru care Centrul de Telecomunicaţii Speciale solicită încheierea unui contract de prestări servicii, iar instituţiile totuşi nu dispun de toate cheile necesare pentru administrarea anumitor sectoare ale paginilor web. Totodată, instruirea managerilor care administrează paginile este un proces a cărui continuitate nu este asigurată la moment, urmare a cărui fapt, Grupul de monitorizare a decis să facă o sesizare în acest sens pentru Centrul de Guvernare Electronică în scopul rezolvării acestei probleme.
La propunerea dl Vitalie Verebceanu, secretarul Grupului de monitorizare a fost examinată solicitarea grupului de autoevaluare a riscurilor de corupţie din cadrul Departamentului Instituţii Penitenciare, în vederea transferării termenului de realizare a acţiunii nr. 47 din Planul de acţiuni pe anii 2014–2015 privind implementarea Strategiei naţionale anticorupţie: Evaluarea riscurilor de corupţie în cadrul sistemului penitenciar, care presupune aprobarea Planului de integritate şi aplicarea acestuia. Astfel, în legătură cu iniţierea reformei în domeniu, a optimizării sistemului organizaţional şi adoptarea proiectului de lege cu privire la sistemul penitenciar s-a decis transferarea acestei acţiuni pentru anul 2015, semestrul II.
De asemenea, a fost menţionat faptul că în conformitate cu graficul raportării instituţiilor la şedinţele Grupului de monitorizare în vederea implementării Strategiei naţionale anticorupţie, Serviciul de Informaţii şi Securitate urma să prezinte informaţia privitor la măsurile întreprinse în vederea implementării Legii nr. 325/2013 privind testarea integrităţii profesionale. Astfel, membrii GM au decis ca acest subiect să fi amânat pentru următoarea şedinţă.
Secretariatul Grupului de monitorizare.