-
Prima / Documente de politici anticorupţie / Grupul de monitorizare / Activități / Şedinţa ordinară a Grupului de monitorizare pentru implementarea SNA pe anii 2011-2015 din 14 mai 2015
Şedinţa ordinară a Grupului de monitorizare pentru implementarea SNA pe anii 2011-2015 din 14 mai 2015
29.05.2015
La 14 mai 2015, ora 14:00, în incinta Centrului Naţional Anticorupţie s-a desfăşurat şedinţa ordinară de lucru a Grupului de monitorizare a implementării Strategiei naţionale anticorupţiei.
Şedinţa menţionată este un instrument de bază şi parte componentă a procesului de monitorizare a implementării Strategiei naţionale anticorupţie şi a Planurilor de acţiuni pe anii 2012-2015.
Grupul de monitorizare a constatat că, în scopul implementării Strategiei naţionale anticorupţie pe anii 2011-2015 (SNA), aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr.154 din 21.07.2011, în anul 2015 au fost desfăşurate o serie de activităţi anticorupţie.
Reieşind din priorităţile strategice, şedinţa grupului s-a axat pe analiza progreselor înregistrate în implementarea Strategiei, prin prisma rezultatelor rundei III de evaluare GRECO, precum şi rezultatele sectoriale, evaluarea preliminară, modificarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2011-2015 şi pregătirea pentru rundele IV şi V de evaluare GRECO.
Astfel, reprezentantul Republicii Moldova la GRECO din cadrul Procuraturii Generale, Cornelia Vicleanschi, a prezentat concluziile Raportului II de conformitate din runda III de evaluare GRECO, care evaluează măsurile întreprinse de autorităţile Republicii Moldova pentru a implementa cele 17 recomandări emise în Raportul celei de-a treia runde de evaluare a Republicii Moldova, acoperind două teme distincte: Tema I – Incriminări, Tema II – Transparenţa finanţării partidelor politice. Astfel, în Raportul său de evaluare GRECO a conclus că Republica Moldova a implementat în mod satisfăcător şase din cele şaptesprezece recomandări cuprinse în Raportul de Evaluare al celei de a treia rundă. În ceea ce priveşte Tema I - Incriminări, recomandările i, ii, iii, iv, v şi vi au fost implementate în mod satisfăcător, iar recomandările vii şi viii au fost parţial implementate. În ceea ce priveşte Tema II –Transparenţa finanţării partidelor politice – toate nouă recomandări (de la i la ix) au fost parţial implementate. Totodată, s-a menţionat necesitatea autorităţilor statale de a se pregăti pentru misiunea de evaluare a experţilor din cadrul Rundei IV de evaluare GRECO, care se va desfăşura în noiembrie 2015 şi se va axa pe aspectul prevenirii corupţiei printre parlamentari, judecători şi procurori. Pentru a asigura posibilitatea ca în cadrul următoarei şedinţe a GRECO, reprezentantul Republicii Moldova să poată expune preferinţele statului pentru tema rundei V de evaluare, s-a deliberat asupra oportunităţii celor 3 subiecte propuse: 1. Prevenirea corupţiei şi promovarea integrităţii membrilor Guvernului şi a funcţionarilor de rang înalt/consilieri politici; 2. Combaterea corupţiei în cadrul serviciilor represive; 3. Politici anticorupţie la nivel local.
În scopul executării Hotărârii Grupului de monitorizare pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie nr. 3 din 01.08.2013, a fost efectuată evaluarea riscurilor de corupţie în cadrul Serviciului Vamal, rezultatele căreia au fost prezentate în cadrul şedinţei de către dl Octavian Andruşcenco, şef al Direcţiei control ulterior, Serviciul Vamal.
Totodată, în contextul extinderii implementării Strategiei la nivel local, a fost examinată iniţiativa centrului CONTACT, deimplementare a politicilor anticorupţie în cadrul proiectului „Transparenţa şi responsabilitatea autorităţilor locale prin activităţi comune mass-media şi ONG-uri”. Scopul proiectului este de a contribui la consolidarea rolului societăţii civile şi mass-media în monitorizarea şi prevenirea corupţiei la nivel local în Republica Moldova prin formarea de capacităţi comune ale ONG-urilor, mass-media şi autorităţilor locale de a implementa iniţiative participative. Obiectivele urmăresc implementarea a 6 planuri anti-corupţie la nivel local în 6 unităţi teritorial-administrative din Republica Moldova, consolidarea capacităţilor a cel puţin 60 reprezentanţi ai ONG-urilor şi instituţiilor mass-media în monitorizarea şi prevenirea corupţiei de la nivel local; implementarea activităţilor comune anticorupţie ONG – mass-media în comunităţile-ţintă şi diseminarea bunelor practici în monitorizarea şi prevenirea corupţiei la nivel local.
Cu privire la evaluarea preliminară şi modificarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2011-2015, dl Valeriu Cupcea, şef al Direcţiei politici şi programe anticorupţie, Centrul Naţional Anticorupţie, a prezentat proiectul Hotărîrii Parlamentului privind modificarea şi completarea Hotărîrii Parlamentului nr. 154 din 21.07.2011 pentru aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe anii 2011-2015 şi nota informativă a acestuia, care vine să realizeze prerogativaimpusă de Planul Național de Implementare a Acordului de Asociere (aprobat prin Hotărârea Guvernului 808 din 7 octombrie 2014), care la măsura de implementare nr. 29 din titlul II. Dialogul politic şi reformele, cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitate, presupune elaborarea şi promovarea unui proiect de lege privind ajustarea Strategiei naţionale anticorupţie pe anii 2011-2015 la noile prevederi ale cadrului normativ naţional.
În conformitate cu Agenda de lucru, Secretariatul Grupului de monitorizare, a prezentat analiza restanţelor în implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, precum şi Raportul de monitorizare a realizării, în primele 3 luni ale anului 2015, a Planului de acţiuni pe anii 2014-2015 pentru implementarea SNA. Astfel, Grupul de monitorizare a decis să atenţioneze Ministerul Mediului care nu a prezentat Secretariatului rapoartele privind nivelul de realizare a planului de acţiuni, precum şi Biroul Relaţii Interetnice, Agenţia Rezerve Materiale şi Agenţia Turismului, care nu prezintă rapoartele în corespundere cu Planul de Acţiuni şi indicatorii de performanţă, precum şiinstituţiile responsabile de executarea măsurilor restante din Planul de acţiuni, întru realizarea acestora, după cum urmează: Cancelaria de Stat – acţiunea 19; Procuratura Generală – acţiunile nr. 7, 31 şi 32; CNI – acţiunea nr. 78; MAI şi CNA – acţiunea nr.70; Ministerul Finanţelor (Serviciul Vamal) – acţiunea nr. 57; Ministerul Sănătăţii – acţiunea nr. 58; Ministerul Educaţiei şi Ministerul Mediului acţiunea nr. 63.
Adiţional, membrii Grupului au examinat proiectul Programului de activitate a Grupului de Monitorizare pentru anul 2015 şi Graficul de raportare a unor APC în cadrul şedinţelor Grupului.
Grupul de monitorizare a atenţionat cu privire la necesitatea de dinamizare a procesului de implementare a Strategiei, de consolidare a unui climat de intoleranţă la fenomenul corupţiei şi de schimbare a abordării implementării documentelor de politici, spre a asigura eficienţa reală şi atingerea rezultatelor scontate ale Strategiei.
Secretariatul Grupului de monitorizare.