-
Prima / Serviciul relații publice / Comunicate de presă / FMI promite sprijin pentru CNA în investigarea fraudei bancare şi recuperarea banilor delapidaţi, Tulin către Flocea: Dorim ca aşa ceva să nu se mai întâmple în Republica Moldova
FMI promite sprijin pentru CNA în investigarea fraudei bancare şi recuperarea banilor delapidaţi, Tulin către Flocea: Dorim ca aşa ceva să nu se mai întâmple în Republica Moldova
19.09.2019 377 AccesăriFondul Monetar Internaţional va sprijini Centrul Naţional Anticorupţie în investigarea fraudei bancare, precum şi în procesul de recuperare a banilor sustraşi în urma devalizării sistemului financiar-bancar. Declaraţia îi aparţine reprezentantului Fondului în Republica Moldova, Volodymyr Tulin şi a fost făcută în cadrul unei vizite de lucru la CNA, unde s-a întâlnit cu şeful Centrului şi cu conducătorul Agenţiei de recuperare a bunurilor infracţionale (ARBI).
Potrivit oficialului, CNA înregistrează progrese evidente în ceea ce priveşte investigarea furtului miliardului, iar ultimele acţiuni ale ARBI demonstrează că lucrurile merg într-o direcţie corectă. În acest context, reprezentantul FMI a declarant că instituţia sa va sprijini CNA, în limitele competenţelor sale, în procesul de identificare şi repatriere a banilor fraudaţi. Totodată el a solicitat CNA să fie cu ochii pe sistemul financiar-bancar ca să nu se mai admită pe viitor o infracţiune de asemenea proporţii în Republica Moldova. Potrivit lui Tulin, CNA trebuie să se concentreze pe colaborarea cu instituţiile responsabile de domeniul fiscal, financiar şi bancar pentru a asigura o maximă transparenţă în activitatea acestora.
Directorul CNA, Ruslan Flocea, a recunoscut că ţara noastră a parcurs, în ultima perioadă, timpuri extrem de dificile, iar suportul Fondului Monetar Internaţional este binevenit acum când este nevoie ca procesele să se deruleze într-un tempou alert. „Suntem conştienţi că doar aşa vom putea avansa în anchetele noastre, în special când vorbim despre elementul de extranietate al fraudei bancare. Pe lângă investigarea acestui furt însă, noi ne-am setat mai multe priorităţi în activitatea noastră cum ar fi combaterea corupţiei la nivel înalt, a celei sistemice, investigarea tuturor schemelor care prejudiciază interesele publice etc. Totuşi, proba de foc a CNA pe care trebuie s-o susţină cu succes e finalizarea anchetei furtului miliardului, trimiterea în judecată a tuturor celor care se fac vinovaţi şi neadmiterea unor asemenea crime faţă de cetăţeni pe viitor."
Amintim că, zilele curente, Agenţia de recuperare a bunurilor infracţionale şi procurorii anticorupţie au aplicat sechestre în valoare de cca 364 de milioane de lei în dosarele fraudei bancare, iar printre bunurile indisponibilizate sunt active, mijloace financiare, capitaluri sociale, maşini de lux etc.