-
Prima / Serviciul relații publice / Comunicate de presă / Bunuri sechestrate în valoare de 6,2 mld. de lei și 33 mil. de lei, trecute în bugetul de stat. Cum intervine ARBI în recuperarea bunurilor infracționale (VIDEO)
Bunuri sechestrate în valoare de 6,2 mld. de lei și 33 mil. de lei, trecute în bugetul de stat. Cum intervine ARBI în recuperarea bunurilor infracționale (VIDEO)
29.09.2022
104 Accesări
Odată ce oamenii legii demarează o urmărire penală, iar persoana este recunoscută „bănuit” sau „învinuit”, la întreg procesul se conectează Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI). Așa, mijloace financiare, loturi de teren, imobile și chiar avioane ajung să fie puse sub sechestru și ulterior valorificate în folosul statului sau restituite persoanei îndreptățite de instanță. Care sunt atribuțiile ARBI, ce rezultate înregistrează instituția și ce se întâmplă acum cu bunurile din dosarele de rezonanță, aflăm de la șeful agenției, Serghei Carapunarlî.
ARBI este o subdiviziune a Centrului Național Anticorupție care are în atribuție desfășurarea investigațiilor financiare în privința persoanelor cu statut de bănuit sau învinuit. Agenția se axează pe identificarea și indisponibilizarea bunurilor infracționale. Aceste bunuri se află atât în R. Moldova, cât și peste hotare.
Ofițerii ARBI conlucrează cu instituțiile internaționale în scopul repatrierii acestor bunuri: „Atunci când bunurile infracționale sunt identificate, acestea sunt indisponibilizate prin aplicarea sechestrului. Ulterior, avem grijă să le repatriem atunci când este o decizie definitivă și irevocabilă a instanței de judecată de condamnare și confiscare. La fel, ARBI are grijă de evidența bunurilor identificate”, spune șeful ARBI, Serghei Carapunarlî.
Șeful ARBI mai menționează un aspect curios. În cazul valorificării unui bun infracțional care se află pe teritoriul unui stat străin, venitul este împărțit în proporție de 50% la 50% cu acel stat. Există, însă, și excepții, când țara ia o decizie politică de a restitui întreaga valoare a mijloacelor financiare sau a bunului confiscat. Este și exemplul recuperării mijloacelor financiare înregistrate pe numele fiului ex-premierului Vlad Filat, Luca Filat.
În prezent, instituția lucrează la un sistem informațional automatizat la nivel de țară, implicit cu programul național de recuperare, așa încât să fie creat un mecanism național de recuperare cu toate evidențele și posibilitatea de generare a statisticilor, iar ulterior elaborarea unor analize în baza datelor acumulate.
Menționăm că, pe lângă toate, în atribuțiile ARBI se regăsește și valorificarea bunurilor sechestrate. „Atunci când administrăm un bun sau active, suntem preocupați de necesitatea conservării valorii acestora. Fie persoana va fi condamnată și aceste bunuri vor fi îndreptate spre recuperare, spre asigurarea achitării amenzii, fie persoana va fi achitată și bunul va fi restituit. Deci e important ca valoarea bunului să fie conservată”, spune șeful ARBI.
Printre bunurile infracționale se numără și criptovalutele. „În R. Moldova nu este reglementat ce este criptovaluta - valută sau bun. Dar ARBI are rezultate și la acest capitol. Am identificat și aplicat sechestru și în cazul activelor virtuale. Respectiv, a fost înființat și portmoneul agenției unde au fost transferate aceste active care acum sunt administrate”, spune Serghei Carapunarlî.
Menționăm că agenția a fost înființată în 2017 și din momentul în care a devenit funcțională până în prezent a reușit identificarea și indisponibilizarea în țară și peste hotare a bunurilor în valoare de peste 6,2 miliarde de lei. Dintre acestea, circa 0,5 miliarde sunt bunuri de peste hotare.
„Aceste bunuri sunt sechestrate la demersul procurorului prin emiterea ordonanței de către ofițerii agenției. De către instanța națională, ulterior, prin comisia rogatorie respectivă, acest sechestru pleacă în jurisdicția unde a fost identificat bunul și suntem dependenți de decizia instanței din acea țară. Atunci căpătăm finalitatea procesului de sechestru când instanța de acolo confirmă aplicarea lui”, explică Serghei Carapunarlî.
Cât despre finalitatea valorificării bunurilor infracționale, șeful ARBI menționează că până în prezent, au fost trecute în bugetul statului peste 33 de milioane de lei. Acestea sunt bunuri financiare sau active.
Precizăm că în prezent ARBI se ocupă de 54 de tipuri de infracțiuni generatoare de profit prevăzute în Codul Penal. Dat fiind acest volum de lucru, echipa agenției a crescut de la 18 angajați în 2019, la 35 de ofițeri în prezent. Departamentul este gata să-și mărească echipa.