-
Prima / Serviciul relații publice / Comunicate de presă / Sinteza: Percheziții, audieri și rețineri în dosare de finanțare ilegală a formațiunilor politice, bunuri de peste 11 milioane de lei puse sub sechestru și un Protocol de cooperare semnat cu DGA din România
Sinteza: Percheziții, audieri și rețineri în dosare de finanțare ilegală a formațiunilor politice, bunuri de peste 11 milioane de lei puse sub sechestru și un Protocol de cooperare semnat cu DGA din România
31.03.2025
321 Accesări
Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități realizate săptămâna trecută, între care percheziții, audieri și rețineri în dosare ce țin de finanțarea ilegală a partidelor politice, falsuri în declarații și în rapoartele financiare, dar și activități de consolidare a relațiilor bilaterale cu omologi din România, un Protocol de cooperare în domeniul prevenirii și combaterii corupției fiind semnat la București de către directorul CNA, Alexandr Pînzari și șeful DGA, Ovidiu-Ciprian Antohe. În perioada de referință au avut loc percheziții la un viceprimar al mun. Orhei într-un dosar de finanțare ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, iar ulterior, în același dosar a fost reținută și guvernatoarea autonomiei, plasată, vineri, în arest preventive pentru 20 de zile.
În dosarul ”Banca de Economii”, investigat de CNA și procurorii anticorupție, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a recunoscut vinovat pe administratorul unei companii de săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, condamnându-l la 6 ani de închisoare cu executare și l-a obligat să achite 5,4 milioane de lei. Menționăm că la moment, 11 persoane, vizate în dosarele Centrului, sunt arestate și deținute în instituțiile penitenciare din mun. Chișinău și Bălți. În perioada de raport, ofițerii de urmărire penală ai CNA au transmis procurorilor pentru soluționare 17 de cauze penale, alte 12 dosare fiind inițiate.
De asemenea, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA anunță aplicarea sechestrelor pe 15 bunuri în valoare de peste 11 milioane de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Direcției Generale Urmărirea Penală (DGUP) a CNA, Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Procuraturii mun. Bălți, Inspectoratului General al Poliției (IGP) al MAI. Printre acestea se numără 4 mijloace de transport, 5 terenuri agricole și unul pentru construcție, o construcție locativă și 4 încăperi locative. Bunurile au fost indisponibilizate într-un caz de corupere activă, abuz de putere, spălare de bani, escrocherie și spălare de bani. Totodată, sechestre aplicate anterior în valoare totală de circa 250 de mii de lei au fost confirmate prin încheieri judecătorești.
Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 17 rapoarte de expertiză și 3 avize pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. În perioada menționată au fost organizate 6 instruiri anticorupție pentru peste 320 de persoane în raioanele Dondușeni și Cimișlia în cadrul campaniei de informare „Decid cu Integritate – Aleg cu Responsabilitate” pentru promovarea integrității în procesul electoral. CNA notifică inițierea a 4 analize operaționale, eliberarea a 107 de caziere de integritate, recepționarea a 49 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 1583 de materiale în cancelaria Centrului.