-
Prima / Serviciul relații publice / Comunicate de presă / Bilanţ: CNA şi-a sporit prezenţa în domeniile sociale. Operaţiunile de amploare au vizat corupţia în sănătate, educaţie, transport şi administraţia locală
Bilanţ: CNA şi-a sporit prezenţa în domeniile sociale. Operaţiunile de amploare au vizat corupţia în sănătate, educaţie, transport şi administraţia locală
23.07.2018 407 AccesăriCentrul Naţional Anticorupţie şi-a sporit prezenţa în domeniile sociale, acolo unde cetăţeanul interacţionează cel mai des cu sistemul public. Este vorba despre domeniile ocrotirii sănătăţii, educaţiei, deservirii sociale, poliţiei, vamei, fiscului şi administraţiei publice locale. Despre aceasta s-a anunţat la şedinţa de bilanţ a CNA, pentru primul semestru al anului curent.
Directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, a făcut o evaluare a activităţii CNA, în primele luni ale anului 2018, precizând că, scopul propus de Centru în mandatul său a fost cel de a interveni incisiv în sectoarele, unde cetăţeanul se confruntă cu diverse abuzuri din partea funcţionarului public. El a menţionat acele operaţiuni de amploare care au vizat sistemele medical şi farmaceutic, când au fost reţinute peste 20 de persoane, implicate într-o schemă de complicitate a medicilor cu companiile farmaceutice; operaţiunea legalizării construcţiilor neautorizate, în cadrul căreia s-au identificat mai multe probleme din administraţia publică locală; descinderile de la Agenţia servicii publice, unde au fost depistate peste 600 de permise de conducere, obţinute prin mituirea instructorilor; operaţiunea ASEM, în urma căreia s-a deconspirat o reţea, formată din lectori universitari şi intermediari, implicaţi în cumpărarea diplomelor de licenţă şi notelor pentru examene şi, nu în ultimul rând, intervenţia CNA în domeniul traficului ilicit de pasageri, unde a fost deconspirată o schemă de delapidare a bugetului de stat.
Zumbreanu a declarat că activitatea CNA este una orientată pe combaterea şi prevenirea corupţiei în zonele unde cetăţeanul se confruntă cu blocaje şi condiţionări de a oferi mită, iar speranţa pe care o are Centrul e de a face curăţenie în tot sistemul public, prin toate instrumentele disponibile. Printre acestea au fost menţionate şi acţiunile educative în domeniul anticorupţie, testarea şi evaluarea integrităţii profesionale a agenţilor publici, precum şi expertiza anticorupţie a actelor normative şi legislative.
Prezent la eveniment, preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a apreciat rezultatele obţinute de CNA şi a dat asigurări că Parlamentul va acorda întreg suportul legislativ pentru consolidarea independenței Centrului Național Anticorupție. „Vom susține toate inițiativele în măsură să facă mai eficientă lupta cu corupția. Totodată, avem nevoie de rezultate și vrem să vedem efectele pe care le produce Agenția pentru recuperarea bunurilor infracţionale, legea privind avertizorii de integritate, alte legi votate pentru prevenire și combaterea corupției", a spus Andrian Candu, președintele Parlamentului.
Pe parcursul perioadei de raport, CNA a depistat 477 de infracţiuni de corupţie dintre care 281 în municipiul Chişinău. Cele mai afectate de corupţie rămân a fi autorităţile publice locale (59 de infracţiuni), urmate de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (39), Ministerul Afacerilor Interne - 27, Agenţia Servicii Publice - 13; Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării- 13; birourile de avocatură, etc. În primul semestru al anului, la Linia Naţională Anticorupţie, au fost recepţionate 2077 de apeluri ale cetăţenilor, dintre care 141 au fost de competenţa Centrului.
În 6 luni, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale a aplicat sechestru pe 917 bunuri în valoare totală de 54.515.174 lei. Pe domeniul prevenirii corupţiei, au fost înregistrate peste 600 de proiecte de legi, supuse expertizei anticorupţie, au fost instruiţi 11 000 de funcţionari şi au fost eliberate 2869 de certificate de cazier de integritate.
Raportul integral, va fi publicat în curând.